Obligatii in caz de accident rutier

      Din vina dumneavoastra sau din vina altuia , se intampla ! A cunoaste ce avem de facut in asemenea situatii poate duce la minimizarea pagubelor si salvarea de vieti omenesti. Le-am grupat in doua sub-categorii: accidente minore si accidente majore.
Accidente minore .

      O zgarietura in parcare, o usa infundata, un 'stop' crapat...? Se intampla din ce in ce mai des in zilele noastre! Ce aveti de facut, aflati in urmatoarele randuri:
» Dupa producerea incidentului, daca sunteti in trafic, scoateti masina/ masinile avariate in afara partii carosabile;
» Pastrati-va calmul si discutati normal cu ceilalti conducatori implicati in accident, notand informatii despre numele acestora si numarul lor de de telefon, numarul de inmatriculare al vehiculelor implicate, eventual datele martorilor oculari ai evenimentului;
» Conform legislatiei, aveti obligatia sa anuntati organele de Politie despre accidentul rutier comis. In cazul unei simple tamponari, persoanele si autovehiculele implicate se vor prezenta la Biroul de Accidente Minore, din raza de competenta. Aici veti completa un formular cu descrierea accidentului si conditiile in care s-a produs acesta. Fiti cat mai explicit in detalii, deoarece fiecare amanunt conteaza! Dupa completarea formularului si depunerea acestuia, asteptati eliberarea actului constatator al avariilor! Fara acesta, repararea avariilor produse in accident este infractiune! Tot in fata ofiterului de politie, solicitati numarul politei de asigurare a partii/partilor vinovate (o copie xerox ar fi si mai buna);
» Instiintati societatea de asigurari cat mai repede posibil despre acest eveniment! O copie a actului constatator al Politiei va fi de folos pentru a clarifica discutiile de genul: 'ceilalti pretind ca nu sunt vinovati, etc'!
» In cazul unei raniri cat de mici, consultati un medic! Ganditi-va la posibilitatea eliberarii unui certificat medico-legal!

Accidente majore .
      Sunteti implicat sau sunteti martor intr-un accident grav de circulatie? Aveti in vedere urmatoarele:
» In mod obligatoriu, si nu doar pentru Inspectia Tehnica Periodica, sa aveti asupra dumneavoastra trusa medicala, triunghi reflectorizant, stingator!
» Anuntati imediat Politia, Salvarea si Pompierii, dupa caz, despre producerea accidentului rutier, chiar daca sunteti in calitate de martor al evenimentului, apeland numarul de urgenta '112', valabil in orice retea de telefonie mobila. De asemenea, fiti pregatit sa dati toate detaliile care va vor fi cerute: numarul vehiculelor implicate, starea aparenta a ranitilor, daca autovehiculele sunt incendiate, etc.
» Nu uitati ca aveti obligatia, legala si morala, sa ajutati persoanele ranite in urma unui accident. Nu ezitati sa mobilizati alti conducatori auto in a va ajuta in eforturile dumneavoastra!
» Montati triunghiurile reflectorizante la o distanta suficient de mare de locul accidentului!
» Verificati starea persoanelor accidentate implicate in accident! Nu le miscati decat daca sunteti sigur ca aceste manevre sunt cele indicate in astfel de situatii. Daca starea persoanelor ranite o permite, asigurati transportul la cea mai apropiata unitate medicala!
» Nu parasiti zona accidentului si nu abandonati persoanele ranite, pana la sosirea personalului medical calificat! Urmand aceste sfaturi simple veti sti care sunt obligatiile dumneavoastra in caz de accident rutier.


Cai de atac impotriva procesului-verbal.
   (Art 118 - 121)

      Cap VIII
      Art.118. - (1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilorse poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la serviciulpolitiei rutiere in a carui raza de competenta a fost constatata fapta.
(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionalecomplementare de la data inregistrarii acesteia pana la data ramaneriidefinitive a hotararii judecatoresti.
(3) Cand dovada inlocuitoare a permisului de conducere a fost eliberata faradrept de circulatie, la data depunerii plangerii impotriva procesului-verbal deconstatare a contraventiei, seful politiei rutiere pe raza careia a fostsavarsita fapta mentioneaza pe dovada ca titularul permisului are drept decirculatie pentru o perioada de 30 de zile.
(4) Prelungirea dreptului de circulatie se face de catre seful politiei rutierea judetului sau a municipiului Bucuresti ori inlocuitorul acestuia sau de catreseful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romaneori adjunctul acestuia pe a carei raza de competenta a fost savarsitacontraventia, din 30 in 30 de zile, in baza unui certificat eliberat deinstanta de judecata care confirma ca dosarul este in curs de solutionare, panala ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
(5) Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit in termen instantei dejudecata pe raza careia a fost savarsita fapta.
   
Art.119. - In cazul in care fapta unui conducator de autovehicul sau tramvaia avut ca urmare producerea unui accident de circulatie, instanta de judecatainvestita cu solutionarea cauzei va cita unitatea de politie din care faceparte agentul constatator, partile implicate in eveniment si societatea deasigurare.
Art.120. - (1) Procesul-verbal neatacat in termen de 15 zile de la datacomunicarii acestuia ori, dupa caz, a ramanerii definitive a hotarariijudecatoresti prin care s-a respins plangerea constituie titlu executoriu, faravreo alta formalitate.
(2) Procesele-verbale ale cetatenilor straini sau ale cetatenilor romani cudomiciliul in strainatate, devenite titlu executoriu, se comunica de catrepolitia rutiera pe raza careia s-a produs fapta, pentru executare, politieirutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.
(3) Politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romanecomunica in scris Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, in cel mult6 luni de la primirea titlului executoriu, numele si prenumelecontravenientului, numarul pasaportului si al procesului-verbal de constatare acontraventiei, precum si suma datorata, pentru a fi luate in evidenta si a ficonditionata intrarea pe teritoriul Romaniei a contravenientului.
Art.121. - (1) In cazul in care instanta investita cu solutionarea cauzei arespins plangerea contravenientului impotriva procesului-verbal de constatare acontraventiei, sanctiunea contraventionala, inclusiv cea complementara, isiproduce efectele dupa data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti siexpirarea valabilitatii dovezii inlocuitoare a permisului de conducere.
(2) Executarea sanctiunii contraventionale complementare se prescrie in acelasitermen in care se prescrie sanctiunea contraventionala principala.


Ce sa faci cand te opreste politistul de circualtie. 

* Trebuie sa se prezinte (ai dreptul sa-i ceri legitimatia sa ti-o arate)
* Trebuie sa-ti spuna motivul opririi o daca este filtru ai voie sa ceri actele de serviciu in care trebuie sa se regaseasca data si intre ce ore au voie sa faca filtru, strazile pe care actioneaza si numele echipajului.
* Actele se cer pe un motiv (legea nu mai permite sa opreasca masini si apoi sa caute motive pentru amenda.)
* la oprire se comunica soferului motivul si nu poti fi sanctionat decat pe acel motiv.
* La amenda ai doua locuri unde semnezi: unul prin care recunosti fapta si al doilea ca iei la cunostinta de amenda. Deci, puteti sa semnati ca luati la cunostinta de amenda dar sa nu recunoasteti fapta daca stiti ca sunteti nevinovat.
* [b]IMPORTANT[/b]: ori de cate ori aveti un necaz cu politia fie noapte fie zi puteti sa sunati la 112 si sa spuneti ca sunteti abuzat.

                                Pentru politisti de pe radar:
Puteti sa le cereti sa va arate:
* Legitimatia care atesta ca au dreptul de a lucra pe masina de radar, sa aiba vizele la zi.
* Copie dupa certificatul metrologic al aparatului radar cu modelul si seria aparatului.
* Legitimatia care atesta faptul ca are dreptul de a conduce masina Ministerului de interne, sa fie vizata.
* Daca se ajunge la neintelegeri puteti sa le cereti sa va arate "ordinul" ... este un fel de foaie de parcurs in care sunt scrise locurile unde au voie sa-si desfasoare activitatea.
Aceste acte trebuie sa fie intodeauna asupra agentului de radar.
Faptul ca-l intrebi de ele de cele mai multe ori duce doar la un AVERTISMENT.

CEL MAI IMPORTANT DE RETINUT ESTE :

Circula regulamentar si NU te va opri nimeni ! ! !


VITEZELE MAXIME ADMISE

     50 km / h - pentru toate categoriile si subcategoriile de vehicule . Pe anumite sectoare de drum din interiorul localitatilor , se poate stabili , pentru autoturisme si limite de viteza superioara , dar nu mai mult de 80 km / h . Pe anumite sectoare de drum din localitati tinand seama de imprejurari si de intensitatea circulatiei , se poate stabili si limite de viteza inferioara , dar nu mai putin de 30 km / h .

      VITEZELE MAXIME ADMISE IN AFARA LOCALITATILOR
     a)  130 km/h pe autostrazi , 100km/h pe drumurile expres sau nationale europene (E) si 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri , pentru autovehiculele din categoria A si B
     b)  110 km/h pe autostrazi,90 km/h pe drumurile expres sau nationale europene (E) si 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri , pentru autovehiculele din categoriile C , CE , D si DE si subcategoriile D1 si D1E .
    c)  90 km/h pe autostrazi,80 km/h pe drumurile expres sau nationale europene (E) si 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri , pentru autovehiculele din subcategoriile A1 , B1 , C1 si C1E .
  d)  45km/h ,pentru tractoare si ciclomotoare.

        Conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h in localitati sau 50 km/h in afara localitatilor , in urmatoarele situatii :

a)   la trecerea prin intersectiile cu circulatie nedirijata
b)   in curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau in care vizibilitatea este mai mica de 50 m .
c)   la trecerea pe langa grupuri organizate , coloane militare sau cortegii , indiferent daca acestea se afla in mers sau stationeaza pe partea carosabila a drumurilor cu o singura banda de circulatie pe sens.
d)  la trecerea pe langa animale care sunt conduse pe partea carosabila sau pe acostament.
e)  cand partea carosabila este acoperita cu polei , gheata , zapada batatorita , mazga sau piatra cubica umeda.
f)  pe drumuri cu denivelari , semnalizate ca atare.
g)   in zona de actiune a indicatorului de avertizare “Copiii” in intervalul orar 7.00-22.00 , precum si a indicatorului “Accident”
h)   la trecerile pentru pietoni nesemaforizate , semnalizate prin indicatoare si marcaje , cand drumul public are cel mult o banda pe sens , iar pietonii aflati pe trotuar , in imediata apropiere a partii carosabile , intentioneaza sa se angajeze in traversare.
i)   la schimbarea directiei de mers prin viraje.
j)   cand vizibilitatea este sub 100 m in conditii de ceata , ploi torentiale , ninsori abundente.
        Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele care tracteaza remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mica decat viteza admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul tragator . Viteza maxima admisa pentru autovehiculele cu mase si/sau gabarite depasite ori care transporta produse periculoase este de 40 km/h in localitati , iar in afara localitatilor de 70 km/h . Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele ai caror conducatori au mai putin de un an practica de conducere sau pentru persoanele care efectueaza pregatirea practica in vederea obtinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse .
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu